Sürgős munkák szeptemberben

Sürgős munkák szeptemberben

Összefoglaltam a legfontosabb kerti teendőket, amelyek szeptemberben még ránk várnak. A talajelőkészítést most kell elkezdeni, ha jövőre is szép kertet szeretnénk.

 • Vesse el – jól előkészített ágyás földjébe – az áttelelő fejes saláta és a spenót magját.
 • Nitrogén tartalmú műtrágyából készített tápoldattal öntözze meg a fodros kel és a kínai kel töveket.
 • Szüretelje le a beérett téli almát és a téli körtét. (Az érettség biztos jele, hogy a magok színe barna!) A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul szállítsa hűvös helyre.
 • Az ősszel ültetendő gyümölcsfa csemeték, bogyósgyümölcs és szőlőoltványok, díszfák és díszbokrok helyét válassza ki és a gödröket ássa ki. Fáknak 120x120 cm alapterületű és 70 cm mély gödörre van szükségük. A bokrok 70x70 cm alapterületű és 60 cm mély gödörrel is megelégednek.

surgos munkak szept 02

 • A csemegeszőlő nem utóérő gyümölcs! A leszedett bogyók tehát nem lesznek édesebbek, csupán megtöppednek vagy megrothadnak! Figyelem! A fürt vállán levő bogyók mindig a legkorábban érnek, a fürt csúcsán lévők pedig a legkésőbb!
 • A kardvirág hagymagumóit szedje fel, a sárguló leveleket arasznyira vágja vissza. Ha a nyár folyamán gombabetegséget észlelt volna, akkor mártsa a hagymagumókat néhány percre 2%-os rézgálic, vagy 1%-os bordói lé oldatba. A megszikkadt hagymagumókat tárolja  hűvös, szellős, fagymentes helyen.
 • A száraz és forró nyáron a levéltetvek új nemzedékeket hoztak létre. Most is permetezni kell a fertőzött növényeket.
 • Az öntözést ne tessék abbahagyni, ahol van öntözésre alkalmas víz, azt hasznosítsák!

surgos munkak szept 03

Most ültesse el a kora tavaszi virágok hagymáit!

 • A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most – és nem később – kell elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek.
 • A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Az ilyen mélyen ültetett hagymából fejlődött növények nem dőlnek ki és erőteljes virágokat nyitnak. (A hagymák „okosak”, ha fejjel lefelé kerülnek a talajba, akkor is megfordulnak és kihajtanak, de ezzel sok erejüket veszítik el, gyengébben virágzanak!)

surgos munkak szept 04

Védjük meg a napraforgó tányérját a torkos madaraktól!

 • Sok kertben most érik a napraforgó magja, amely az énekes madarak legértékesebb téli tápláléka. A verebek, a cinegék és más madarak azonban most is szívesen felkeresik a napraforgó tányérját és máris terített asztalt találnak rajta. De ilyenkor – kora ősszel – a madarak még nem éhesek, csak lusták! Ezért nem kell élelemmel ellátni őket! A napraforgó tányérját kössük be tüllhálóval, hogy ily módon tartsuk távol a madarakat.
 • Az itató edényeket tartsuk tisztán, legyen bennük mindig friss víz, mert az énekes madarak ott érzik magukat otthon, ahol mindig találnak ivóvizet és fürdeni is tudnak.

surgos munkak szept 05

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR